Att turista i Idre som privatperson

Idre en Svensk pärla för naturälskare

Gillar du vacker Svensk fjällnatur med vidder, fjäll, sjöar och myrar då kan denna artikel vara värt att läsa.

Idre är en skidort belägen i Dalarna 10 kilometer öster om orten Älvdalen. Skidåkningen och liftarna ligger på fjället Gränjåsvålen och högsta punkten här är 890 meter. Högsta fallhöjden är 307 meter och längsta nedfarten är 2800 meter, totalt finns 28 kilometer pistade skidbackar och 27 liftar, där större antalet är släplifter. Svårighetsgraden är varierande och här finns backar som passar nybörjaren så väl som den mer erfarne skidåkaren. I skrivande stund finns 16 gröna pister, 10 blå, 5 röda och 10 Svarta. Anläggningen saknar helt kabin- och gondolbanor. För den som gillar utmaningar kan nämnas att anläggningen har Sveriges brantaste backe (Chocken), tro det eller ej med största lutning är faktiska 46 grader och då skall man veta att 90 grader är helt vertikalt, alltså något att bita i även för den erfarne. För de som hellre vill glida fram i ett behagligt tempo så kan även nämnas att man har dalarnas längsta backe på 2800 meter.

Längdskidåkning i bästa klass

Många känner kanske inte till det men Idre är även en fantastisk fin anläggning för längdskidåkning, anläggningen är faktiskt officiell träningsanläggning för Svenska längdlandslaget och bara detta visar på att man har hög klass. Under vintern finns som mest 82 kilometer preparerade längdspår i varierande terräng och längd, dessutom finns det även 30 kilometer elbelysta spår som möjliggör skidåkning även då solen gått ner. Samtliga av Spåren utgår från skidstadion och på elljusspåret finns det dubbla spår för klassisk skidåkning och dessutom en god tilltagen bred för fristilsåkning. Längdpremiären är planerad till 14 oktober då en slinga på 500 meter öppnas. Redan 22 oktober planerar man att ha en slinga på 3-5 kilometer.

Att turista i Idre som privatperson

Turspår för den äventyrslystne

Fjällområdet i Idre är stort och utdraget och vill du utforska området så är turskidåkning ett väldigt bra sätt. Idre har flera markerade turspår och dessa går genom vackra landskap med fjällskog, fäbodar och myrlandskap.

Sommaraktiviteter mer än bara vandring

Många kanske förknippar Idre enbart med vinteraktiviteter men där mistar man sig stort. Idre är även fantastiskt trevligt att besöka på sommaren och under denna säsong kan du göra ofantligt mycket saker. Det finns fina möjligheter för vandring, du kan spela golf, åka forsränning, orientera, rida, fiska och klättra med mera. Ja aktiviteterna på sommaren är faktiskt fler än på vintern och har dessutom större bredd.

Aktiviteter som ingår i Boendet

Om du bokar boende under sommaren så får du vad som kallas för ett boendeband och i detta ingår vattengympa, utomhusbad med vattenrutschkana, grillkväll med musikquiz, frisbeegolf med flera saker. Kort sagt så finns det gratis aktiviteter för hela familjen. Under sommaren är liften öppen alla dagar klockan 10.00 till 15.00 under perioden 26 juni till 20 augusti, detta gäller stolsliften som tar dig hela vägen upp till toppen. Priset för denna är 50 kr och barn under 8 år åker gratis.